divendres, 26 d’octubre del 2012

MANIFESTACIÓ DE LA COMUNITAT EDUCATIVA


MANIFESTACIÓ DE LA COMUNITAT EDUCATIVA
Dissabte, 27 d’octubre de 2012
PER LA DIGNITAT I LA QUALITAT DE L’ENSENYAMENT PÚBLIC
 
L’ensenyament públic de Catalunya està patint els efectes d’una política de retallades socials molt notable que posa en serioses dificultats el seu caràcter de servei públic.

Aquestes retallades, que estan afectant molt negativament la qualitat dels centres públics i les condicions del seu professorat, repercuteixen sobre els sectors més vulnerables socialment i econòmicament de la nostra societat.

Aquest curs, a més de perdre, com a mínim, 1 mestre els centres de primària d'una línia, 1 i mig els de dues línies i dos els de 3 línies; com també 1 professor/a i mig per cada 10 grups a secundària, s’ha augmentat el nombre d’infants i joves per aula i les hores lectives del professorat. Per si no fos prou, la modificació imposada dels criteris de les substitucions ha empitjorat encara més les condicions en què es treballa als centres i ha deixat uns 2.000 docents a l’atur.

Amb l’excusa de la crisi, el Sr. Wert ha canviat les normes del joc i ha decretat que les persones substitutes del professorat no arribarien als centres fins passats 10 dies lectius (gairebé 15 dies, en realitat), el que hi altera significativament l’activitat planificada i hi dificulta donar una atenció adequada a l’alumnat, en provocar que la resta de professorat deixi de fer les activitats previstes (reforç, desdoblaments, reunions, etc.) per cobrir aquestes substitucions.

A més, per si no n’hi havia prou que la Sra. Rigau fos tan obedient a l’hora d’aplicar aquestes mesures que venien de Madrid, ara se n’ha tret de la màniga una de nova, que obliga mestres i professors/es a treballar en unes condicions totalment indignes i que repercuteixen molt negativament en el dia a dia als centres. Així, en lloc de fer un

contracte als subst ituts/tes per les mateixes hores i el mateix salari que el professor/a a qui substitueixen, se’ls fa un contracte per un 15 % menys d’hores i un 15% menys de salari. Un fet que implica que persones amb la mateixa feina i mateixa titulació estiguin cobrant quantitats molt diferents i que el professorat substitut no pugui assumir totes les tasques que feia la persona substituïda, ja que la seva jornada és més curta, amb la conseqüència que, o bé aquestes tasques es queden sense fer o bé les ha d’assumir la resta del professorat.

Finalment, en uns moments en què la pobresa infantil se situa en un 25 %, es neguen beques de menjador i de llibres de text a molts infants, s’institucionalitza la carmanyola i es redueixen tant les subvencions a les AMPA com els diners per al funcionament dels centres. Alhora, s’augmenta el cost del material escolar; es redueix en un 53% l’aportació de la Generalitat a les escoles bressol; es retallen els programes de qualificació professional, les escoles de música, els serveis educatius i les cuidadores i auxiliars per a l’alumnat amb necessitats educatives especials; s’introdueix una taxa per al jovent que vol estudiar FP i la Universitat queda cada cop més lluny de la gent amb pocs recursos econòmics.

Cal repetir que totes aquestes mesures, a més de ser totalment injustes, no resolen els problemes de l’escola sinó que els agreugen. Recauen sobre els sectors més desafavorits i no serveixen per sortir de la crisi. El diner públic ha de servir per consolidar una educació pública i de qualitat i no pas per rescatar els bancs.


DEMANEM:

· Que les substitucions siguin nomenades des del primer dia.

· Que es facin contractes per als substituts/es del 100% de l’horari i del salari.

· Que es retirin les mesures aplicades els últims anys i que es redueixin tant les hores lectives del professorat com el nombre d’alumnes per aula.

· Que es contractin totes les vetlladores i altres especialistes per atendre l’alumnat amb dificultats.

· Que s’augmentin les beques de menjador i de transport.

· Que s’eliminin les taxes a l’FP.

· Que disminueixi el cost de les matrícules a la Universitat, per tal que tothom hi pugui accedir.


PER LA DIGNITAT I LA QUALITAT DE L’ENSENYAMENT PÚBLIC

Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) us convoquem a tots i totes a la

MANIFESTACIÓ

El dissabte, 27 d’octubre, a les 18 hores a la Pl. d’Urquinaona (Barcelona)

 

Associació d’Estudiants Progressistes (AEP)- Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC)- Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS)- Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES)- Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) -Federació d’Ensenyament de CCOO -Federació d’Ensenyament de CGT -Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC)- FETE-UGT -Sindicat d’Estudiants (SE) -Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) -USTEC·STEs (IAC)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada